May 10, 2013

Creamy Spinach Curry - பாலாடை நிறைந்த பசலை கீரை குழம்பு



This is a creamy,nutty spinach curry.Tastes great with rice.

Ingredients (தேவையான பொருட்கலள்):
  • Spinach 1bunch / பசலை கீரை 1 கட்டு
  • Onion 1 / வெங்காயம் 1
  • Garlic 4 cloves / பூண்டு 4 பல்
  • Dry Red Chilli 5 /கான்ச மிளகாய் 5
  • Sunflower seeds  / சூர்ய்காந்தி பூ விதை 1 1/2 tbs
  • Heavy cream  / பாலாடை 1/2 cup
  • Whole Milk  / பால் 1/3 cup
  • Oil  / எண்ணெய் 1 tbs
  • Cumin  / சீரகம் 1 tsp
  • Salt / உப்பு
  • Cooked Red Gram/ துவரம் பருப்பு 1 cup
Seasoning(தாளிப்பு):
  • Mustard / கடுகு 1tsp
  • Cumin seeds /சீரகம்1 tsp
  • Asafoetida / பெருங்காயம் 1/2 tsp
  • Curry Leaves / கருவேப்பிலள்ளை 5 nos
Method (செய்முறை):
  • Clean and roughly cut the spinach and finely chop the onion.
  • Heat the kadai and add 1/2 tbs of oil . Once the oil is hot add the cumin seeds.
  • When the cumin seeds splitters add the garlic and chopped onion, salt and fry till the raw smell goes.
  • Add the red chillies and the chopped spinach and fry for 2 mins  on medium flame.
  • And now add the cooked red gram and the sunflower seedsand let it cook for another 2 mins and remove it from the flame.
  • Let it cool and then blend it into fine paste.
  • Heat the pan and add the another 1/2 tbs of oil and add all the seasoning ingredients and add the milks and let it to  boil.
  • When the milk bubbles up add the ground spinach and mix them well.
  • Let it cook for another 5 mins on medium flame.
Yummy creamy spinach curry is ready. Taste it with hot rice with 1 tsp of ghee.

Note: Instead of sunflower seeds you can use pumpkin seeds or peanuts or cashew.